“Een carrière in de mode, interieur, tapijt of textiel”


[rotatingtweets screen_name='watmaakjijervan' exclude_replies='TRUE' links_in_new_window='TRUE' no_show_count='TRUE' no_show_screen_name='TRUE' show_meta_screen_name=0 show_meta_via=0]

Werken in de modebranche

Wist je dat de Nederlandse modebranche jaarlijks ongeveer een omzet heeft van €10 miljard? Dit geeft aan dat de branche behoorlijk groot is. Het is een sterke, dynamische en erg belangrijke branche die internationaal gericht is. Wie een baan in de mode ambieert, kan veel verschillende kanten op. Je kunt kleding ontwerpen en/of maken; vrouwen- en mannenmode, kleding voor kinderen of baby’s maar ook werkkleding (bedrijfskleding) en accessoires behoren tot de modecategorie. De mogelijkheden binnen de modebranche zijn enorm. De branche biedt kansen voor zowel vrouwen als mannen. Lijkt het jou wat om in deze dynamische branche aan de slag te gaan? Kijk dan snel naar de opleidingen en beroepen op deze website.


Even laden..

Opleidingen in de modebranche

 • Hou je van kleding en ben je gek op fashion? Wil je meedenken bij het ontwikkelen en verhandelen van kleding producten dan kun je bij onze mode -opleiding je kennis en vaardigheden op dat gebied ontwikkelen.

  Wanneer je deze richting volgt leer je alles over het ontwikkelen en samenstellen van een kledingcollectie. De opleiding is projectmatig opgezet. Je leert vaardigheden en vakhandelingen. En je maakt kennis met de beroepshouding die voor een goede medewerker styling nodig zijn.

  Als medewerker mode/maatkleding (basis) werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding zijn of confectie. Maatkleding is kleding die speciaal voor één klant gemaakt wordt.

  Als medewerker mode/maatkleding (allround) werk je in een bedrijf dat kleding maakt. Dat kan maatkleding zijn of confectie. Maatkleding is kleding die speciaal voor één klant gemaakt wordt.

  Ben jij een echte fashion addict? Altijd op zoek naar de nieuwste trends? Dan is dit de opleiding voor jou!

  Op de afdeling Mode leer je alles over de verkoop en inkoop en het onderhouden van relaties binnen de kledingindustrie. Je brengt o.a. een kledingmerk onder de aandacht van inkopers / verkopers in de mode detailhandel. Om deze functie goed uit te kunnen voeren leer je tijdens je opleiding in deze richting onder andere het beoordelen van grondstoffen, accessoires en verkoopmonsters en het maken van prijsberekeningen.

  Fashion Design Sprinttraject is een 2 jarige Fashion opleiding voor havisten. Ben jij een fashion addict ? Altijd op zoek naar nieuwe trends ? En je wilt je professioneel voorbereiden op een rol in de fashionindustrie of een HBO Fashion Design ? Dit is dan een opleiding voor jou!

  Ben je geïnteresseerd in Fashion en wil je meedenken bij het bepalen en voorbereiden van de productie en het verhandelen van kledingproducten dan kun je bij onze Mode-opleiding je kennis en vaardigheden op dat gebied ontwikkelen.

  Als mode je interesseert, je bent creatief, je wilt de fijne kneepjes van het vak leren, je kunt netjes werken en omgaan met mensen, dan is deze opleiding iets voor jou.

 • Groningen

  Alfa college

  De verschillende studierichtingen

  Als specialist modemaatkleding vervul je veel verschillende rollen, van uitvoerend tot leidinggevend, van coördinerend tot beleidsbepalend en van begeleidend tot innoverend. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en voor de resultaten van je medewerkers, de projecten en de afdelingen binnen de organisatie.

 • Boxtel

  Sint Lucas

  De verschillende studierichtingen

  Binnen de niveau 4-opleiding vormgeven & ambacht word je opgeleid tot een creatief vakman die unieke, exclusieve producten vervaardigt waarvoor een hoge mate van 'handvaardigheid' en een goede kennis van materialen en technieken nodig zijn.

 • Je volgt workshops modevorming, modetekenen, patroontekenen, kleding maken om je vakkennis te ontwikkelen. Je maakt gebruik van tekenprogramma’s zoals CAD/CAM. Je leert jezelf ook in je eigen ontwerp te presenteren door catwalktraining te volgen.

  Bij deze opleding op niveau komen ook onderdelen als leidinggeven, instructievaardigheid, ondernemerschap en organisatie & planning aan bod.

  Bij deze niveau 4 opleiding komen ook onderdelen als leidinggeven, instructievaardigheid, ondernemerschap en organisatie & planning aan bod.

 • Tijdens de opleiding allround medewerker mode/maatkleding leer je op professionele wijze kledingstukken te maken. Je hebt gevoel voor mode, trends en materialen. Je ontwerpt kleding op verzoek, maar ook naar eigen inzicht. Daarnaast kun je de gemaakte kleding op de markt brengen en toon je commercieel inzicht.

  Tijdens de opleiding basismedewerker mode/maatkleding leer je alles over kleding maken, repareren en veranderen. Je kunt met je diploma onder andere gaan werken in een kledingatelier. Je bent creatief, maar je moet ook nauwkeurig volgens instructies kunnen werken. Verder kun je goed onder tijdsdruk werken, wil je een goed product afleveren en kun je goed samenwerken met anderen.

  De grotendeels Engelstalige opleiding Business and Fashion leidt je op voor een baan bij internationale modeketens in binnen- en buitenland. Heb je interesse in mode en economie en ben je goed in vreemde talen? Dan is deze opleiding misschien wel wat voor jou.

  Tijdens de opleiding Ondernemer/manager detailhandel mode & filiaalbeheerder mode leer je alles over het aansturen van een (eigen) zaak. Zowel marketing, verkoop, inkoop, personeel als financiën komen aan bod. Je hebt een goed commercieel inzicht en gevoel voor trends en ontwikkelingen in de mode.

  Tijdens de opleiding Verkoopspecialist mode leer je alles over werken in de mode detailhandel. Je leert hoe je producten kunt verkopen, hoe je klanten het beste kunt adviseren en hoe je service verleent. Je leert alles over geld- en goederenverkeer. Daarnaast leer je hoe je beslist over de samenstelling, presentatie en promotie van het assortiment.

 • Zwolle

  Deltion College

  De verschillende studierichtingen
  1 2

  De mode-kleding-branche is een dynamische wereld. Mode is een afspiegeling van maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen en verandert bijna dagelijks ons leven. Deze veranderingen hebben invloed op het modebeeld. Mode is hét medium waarmee wij kunnen laten zien wie we zijn en hoe we in de wereld staan.

  De mode-kleding-branche is een dynamische wereld. Mode is een afspiegeling van maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen en verandert bijna dagelijks ons leven. Deze veranderingen hebben invloed op het modebeeld. Mode is hét medium waarmee wij kunnen laten zien wie we zijn en hoe we in de wereld staan.

  De mode-kleding-branche is een dynamische wereld. Mode is een afspiegeling van maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen en verandert bijna dagelijks ons leven. Deze veranderingen hebben invloed op het modebeeld. Mode is hét medium waarmee wij kunnen laten zien wie we zijn en hoe we in de wereld staan.

 • Je bent de schakel tussen Nederland en het productiebedrijf in het buitenland. Je hebt inzicht in de modetechnische visie van het bedrijf. De vele contacten met het buitenland maken het noodzakelijk dat je voldoende kennis hebt van vreemde talen, om goed met het productieland te kunnen communiceren.

  Als specialist mode/maatkleding werk je als hoofd van een atelier of ben je manager of ondernemer van je eigen
  maatkledingbedrijf. Hier wordt kleding op maat gemaakt naar eigen ontwerp en op wens van de klant. Je neemt de maten van je klant en overlegt over het model en de geschikte stof. Ook weet je hoe je ieder gewenst patroon en kledingstuk moet vervaardigen. Als specialist mode – maatkleding kun je leidinggeven aan een afdeling of bedrijf. Natuurlijk ben je als geen ander op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen in de modebranche.

  Als medewerker design werk je als assistent van de ontwerper in een confectiebedrijf: een bedrijf dat grote hoeveelheden kleding maakt en verkoopt aan de groot- of detailhandel. Ook is het mogelijk te werken voor een servicebureau dat patronen maakt voor andere bedrijven. Je werkt op de afdeling Design of op de CAD-afdeling.

  Als allround medewerker mode/maatkleding werk je in een atelier van een confectiebedrijf of van een maatkledingbedrijf
  waar kleding naar eigen ontwerp of naar de wens van de klant wordt gemaakt. Je neemt de maten van de klant en overlegt over het model en de geschikte stof. Ook maak je de patronen van de kledingstukken die vervaardigd zullen worden. Als allround medewerker begeleid en instrueer je de basismedewerkers.

  Als basismedewerker mode – maatkleding werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Je werkt in ieder geval in een atelier, de afdeling waar de kleding in elkaar wordt gezet. Je leert de maten van een klant nemen en te
  overleggen over het model en de geschikte stof. Ook leer je hoe je patronen kunt maken en hoe je het kledingstuk moet vervaardigen. Meestal werk je onder leiding van een ervaren medewerker.

  Als verkoopspecialist mode laat je een stimulerende en motiverende beroepshouding zien in de omgang met klanten, collega’s en leidinggevenden. Je kunt je verplaatsen in de smaak van klanten en hebt kijk op mode. Het is een creatief beroep. In deze opleiding ligt de nadruk op presentatietechnieken voor de winkel. Daarnaast volg je een speciaal programma Mode – Vorming om je goed voor te bereiden op het werken in de modebranche. Je maakt niet zelf kleding, maar leert van alles over kleding en mode. Ook leer je leiding te geven.

 • Weet jij altijd zó wat je aantrekt? Ben je creatief en volg jij je eigen weg met kleding? Dát klinkt als iemand die thuishoort in de mode. Hou jij ook nog eens de modetrends in de gaten en zeg je graag welke look bij mensen past? Start dan je toekomst met de opleiding Basismedewerker mode van Aventus

  Weet jij altijd zó wat je aantrekt? Ben je creatief en kies jij je eigen kledinglook? Dát klinkt als iemand die thuishoort in de mode. Hou jij daarbij de modetrends in de gaten, weet jij ook nog eens snel wat goed verkoopt en organiseer je graag? Dan past een opleiding binnen Fashion, design & confectie helemaal in jouw straatje!

  Weet jij altijd zó wat je aantrekt? Ben je creatief en kies jij je eigen kledinglook? Dát klinkt als iemand die thuishoort in de mode. Hou jij daarbij de modetrends in de gaten, weet jij ook nog eens snel wat goed verkoopt en organiseer je graag? Start dan je toekomst met de opleiding Junior productmanager fashion van Aventus.

  Weet jij altijd zó wat je aantrekt? Ben je creatief en werk jij graag ideeën van anderen uit? Dát klinkt als iemand die thuishoort in de mode. Hou jij daarbij de modetrends in de gaten en werk je graag de nieuwste look voor mensen uit? Start dan je toekomst met de opleiding Junior stylist van Aventus.

  Weet jij altijd zó wat je aantrekt? Ben je creatief en maak je graag kleding voor jezelf op maat? Dát klinkt als iemand die thuishoort in de mode. Hou jij daarbij de modetrends in de gaten en werk je graag aan de nieuwste look voor mensen? Start dan je toekomst met de opleiding Specialist mode/maatkleding van Aventus.

  Contact: Stationsplein - Zutphen
 • Doorn

  TMO Fashion Business School

  De verschillende studierichtingen

  De opleiding Fashion Business is een brede opleiding met vakken over mode, management & commercie. Met deze opleiding kun je werken in de modebranche. Je kunt aan de slag als inkoper/inkoopmanager, productmanager, salesmanager Retail, formule (concept)manager Retail, Salesmanager business to business, (E)marketing manager en zelfstandig ondernemer in de modebranche.

 • Amsterdam

  Academie Artemis

  De verschillende studierichtingen

  Zit styling in je genen? Dan voel je je zeker aangesproken tot de 4 jarige voltijdopleiding Allround Styling van Academie Artemis, hogeschool voor styling. Deze opleiding is zeer praktijkgericht en leidt je op tot allround stylist. Zowel modestyling, interieurstyling als mediastyling worden uitvoerig belicht. Na afloop van de opleiding ben je volledig toegerust voor een succesvolle carrière in de dynamische wereld van styling. Je bent gespecialiseerd in het visualiseren van trends en prognoses en conceptontwikkeling voor de praktijk. Ook winkelpresentaties en fotoreportages zijn aspecten van het vak waarmee je kennis maakt.

  De deeltijdopleiding Modestyling leidt op tot stylist voor de modebranche. Als modestylist ben je expert in het visualiseren van concepten, gebaseerd op trendanalyse en trendonderzoek. Dit pas je toe op de kleding, in beeld, in sfeer en uitstraling, rekening houdend met de opdrachtgever en de mentaliteitsgroep.

 • Amsterdam

  Meesteropleiding Coupeur

  De verschillende studierichtingen

  Tijdens de Meesteropleiding Coupeur leer je het ware coupeurvakmanschap op een hoogwaardig niveau. Na het volgen van de drie jaar durende opleiding kun je aan de slag op het beste kwaliteitsniveau bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of jezelf vestigen als zelfstandig coupeur.

 • Ben je basismedewerker mode/ maatkleding, dan houd jij je bezig met de productie van maatkleding. Anders gezegd: jij bent de technisch specialist die de kleding op maat tekent en vervaardigt. Belangrijk is dat de kleding een goede pasvorm heeft en goed van kwaliteit is. Je werkzaamheden zijn vooral patronen maken, kleding maken en kleding vermaken.

  Je bent allround medewerker (niveau 3) of specialist mode/maatkleding (niveau 4)

  Ben je specialist mode/maatkleding, dan Je houdt je bezig met de productie van maatkleding. Anders gezegd: jij bent degene die de kleding op maat tekent en vervaardigt. Belangrijk is dat de kleding een goede pasvorm heeft en goed van kwaliteit is. Je werkzaamheden zijn vooral patronen maken, kleding maken en kleding vermaken.

  Met de opleiding Fashion Design word je Junior Stylist. Ben je Junior Stylist, dan maak je een ontwerp helemaal 'af'. Je begeleidt het ontwerpproces en ontwikkelt formulieren voor productie. Je kiest stoffen, kleuren en fournituren en je maakt een stylesheet. Hierop staan alle gegevens die nodig zijn om het kledingstuk te maken, zoals maten en fournituren.

  Je leer voor junior productmanager fashion, die zorgt ervoor dat het productieproces van een collectie goed verloopt .
  Je voert overleg met ontwerpers.
  Je zorgt voor de inkoop van stoffen en accessoires.
  Je plant, organiseert en lost problemen op.
  Je werkt samen met medewerkers binnen en buiten het bedrijf, zelfs internationaal.

  Contact: ROC Tilburg, locatie Stappegoorweg
 • Je leert de maten van een klant nemen en te overleggen over het model en de geschikte stof. Ook leer je hoe je patronen kunt maken en hoe je het kledingstuk moet vervaardigen. Meestal werk je onder leiding van een ervaren medewerker.

  Je neemt de maten van de klant en overlegt over het model en de geschikte stof. Ook maak je de patronen van de kledingstukken die vervaardigd zullen worden. Als allround medewerker begeleid en instrueer je de basismedewerkers.

  Je neemt de maten van je klant en overlegt over het model en de geschikte stof. Ook weet je hoe je ieder gewenst patroon en kledingstuk moet vervaardigen. Als specialist mode – maatkleding kun je leidinggeven aan een afdeling of bedrijf. Natuurlijk ben je als geen ander op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen in de modebranche.

  Als junior productmanager fashion ben je de regelaar binnen het modebedrijf. Jij zorgt ervoor dat een commercieel product van goede kwaliteit op het juiste moment in de winkels hangt.

  Als junior stylist ben je werkzaam in een modebedrijf op de afdeling styling. Daar worden nieuwe collecties ontwikkeld en uitgewerkt door de hoofdstylist die jij assisteert. Tijdens je opleiding leer je wat hier allemaal bij komt kijken.

 • Amsterdam

  AMFI - Amsterdam Fashion Institute

  De verschillende studierichtingen

  Deze opleiding biedt je een goede basis voor een carrière in de (internationale) modewereld. De belangrijkst onderwerpen tijdens de opleiding zijn: ontwerpen, concepts en trends ,moulage, textielkennis, patroontekenen, realisatie, tekenen en visualisatie.

 • Je leert de specialistische vaktechnieken van maat nemen, patronen maken, passen, vervaardigen en persen en het toepassen hiervan bij het zelfstandig maken van kostuums of kleding. Ook leer je wensen van individuele klanten te vertalen naar een professioneel gemaakt kledingstuk. Je kunt een planning voor een productie maken en mensen aansturen.

  Als medewerker mode/maatkleding maak je (onderdelen van-) kleding voor klanten. Je werkt aan eenvoudige producten in een atelier van een confectiebedrijf, of reparatie-veranderbedrijf of een atelier voor maatkleding. Dit doe je altijd onder leiding van een ervaren medewerker of bedrijfsleider.

  De belangrijkste werkzaamheden zijn: met patronen werken, (deel) bewerkingen aan kledingstukken verrichten, kledingstukken in elkaar zetten en opmaken. Ook controleer je jouw eigen werk.

  Als allround medewerker mode/maatkleding maak je (gedeeltelijk) zelfstandig kleding voor klanten. Ook geef je leiding aan basismedewerkers. Bij deze opleiding leer je veel technische vaardigheden die je nodig hebt voor het maken van kleding en textielproducten. Ook leer je hoe je kan leidinggeven. Je kunt gaan werken in een confectieatelier, atelier van een maatkledingbedrijf of een bedrijf waar kleding naar eigen ontwerp wordt geleverd. Daarnaast kun je ook werken in een reparatie/veranderbedrijf.

  Is fashion je passie en volg je de laatste modetrends op de voet? Ben je graag creatief en technisch bezig en heb je oog voor details? Vind je het leuk om met de computer ontwerpen te maken? En lijkt het je geweldig om te werken voor een internationaal modebedrijf? Dan is de opleiding Junior stylist aan Albeda Beauty & Fashioncollege echt iets voor jou! Hier word je namelijk in drie jaar tijd opgeleid tot de assistent van de hoofdstylist.

 • Mode is jouw passie. Je houdt je bezig met alle aspecten van het productieproces van een kledinglijn. Als aanspreekpunt ben je overal van op de hoogte en sta je aan het hoofd van een team.

  Als medewerker styling werk je samen met de stylist de nieuwe collectie uit. Je helpt zoeken naar stoffen en kleuren en je werkt schetsen uit tot technische tekeningen.

  Bij deze opleiding draait het om mode en modetrends. Met je diploma kun je aan de slag als filiaalmanager bij een fashionketen, als assistent inkoper of je kunt je eigen boetiek openen. Voorheen was deze opleiding bekend onder de naam Fashion Management.

  Als allround medewerker mode/maatkleding ben je de hele dag met mode bezig. Het werk is erg afwisselend. Je maakt kleding, maar bent ook bezig met administratie en klantencontact. Je geeft instructie aan werknemers die dat nodig hebben.

  In een kledingatelier werk je samen met je collega’s aan eenvoudige kledingstukken. Je maakt, repareert of verandert maatkleding of confectie. De naaimachine en patroontekeningen zijn je voornaamste hulpmiddelen.

 • Zeist

  Modint Academy

  De verschillende studierichtingen

  Modint Academy kan scholings-/opleidingsactiviteiten op maat voor bedrijven organiseren. Opleidingsadvies wordt omgezet in een concrete oplossing voor het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een maatwerktraining, mbo-opleiding, een coachingstraject, hulp bij het maken van een (bedrijfs)opleidingsplan, begeleiden/uitvoeren van een evc/evp-traject of een workshop. Ook middels e-learning kan kennisontwikkeling en borging gedaan worden.

  Contact: Postbus 762
  3700 AT Zeist
  088-8100 925
 • Breda

  ROC West Brabant Florijn College

  De verschillende studierichtingen

  De junior stylist werkt bij een geïntegreerd confectiebedrijf of kop staart bedrijf op de afdeling waar collectie-items worden ontwikkeld en uitgewerkt, bij een ontwerpstudio of als zzp-er.

  De junior productmanager fashion zorgt er samen met collega's voor dat een commercieel aantrekkelijke en bij het bedrijf passende collectie van modische artikelen op efficiënte wijze wordt geproduceerd.

 • Als medewerker mode / maatkleding (niveau 3) werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding zijn (speciaal voor één klant gemaakt) of confectie (in grote hoeveelheden gemaakt en verkocht via groot- of detailhandel).

  De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen.

  De opleiding duurt 4 jaar. Je volgt de opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL - school en stage). Je gaat gedurende 4 jaar 5 dagen per week naar school in combinatie met stages. Je loopt elk leerjaar 1 of 2 periodes stage bij een modebedrijf.

  Een junior productmanager fashion werkt vaak in een bedrijf dat kleding in Nederland ontwerpt en verkoopt, maar in het buitenland laat maken. Jij bent de schakel tussen het werk in Nederland en het buitenland.

  Als junior stylist werk je samen met het hoofd styling kledingontwerpen uit. Een fashion-design-stylist is iemand die gevoel heeft voor mode en daar ook grote affiniteit mee heeft.

 • Zwolle

  Landstede

  De verschillende studierichtingen
  1 2

  Heb jij passie voor mode en vind je het leuk om fashionable kledingstukken te maken? Dan is de opleiding Basismedewerker Mode/ Maatkleding iets voor jou! Deze opleiding leidt je op tot een modeprofessional met een hart voor het vak en een eigentijdse visie.

  Heb jij passie voor mode en vind je het leuk om fashionable kledingstukken te maken? Kies dan voor de opleiding Allround Medewerker Mode/Maatkleding. Als allround medewerker mode/maatkleding maak jij op een professionele manier zelf mode- en maatkleding.

  Heb jij passie voor mode en wil je graag je eigen kledingcollectie ontwerpen en maken? Dan past de opleiding Specialist Mode/Maatkleding helemaal bij jou! Als specialist mode/maatkleding ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer of ben je de rechterhand van een ontwerper in een modeatelier.

  Contact: Rechterland 1802 AH
  Zwolle
  T. 088 850 8000
 • Arnhem

  ArtEZ Hogeschool voor de kunsten

  De verschillende studierichtingen

  Fashion Design leidt je op tot een veelzijdig ontwerper. Kies je voor couture of voor jeans? Of verdiep je je meer in mode illustratie, fotografie of theorie? Je krijgt de kans om te doen wat bij JOU past.

  De master Fashion Strategy leert je vanuit onderzoek een concept, idee of mening neer te zetten die ertoe doet binnen de mode-industrie.

 • Als basismedewerker mode werk je in het atelier van een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding of confectie zijn. Je zet kledingstukken of delen daarvan in elkaar en controleert of je jouw werk goed hebt gedaan.

  Als allround medewerker mode/maatkleding maak je op professionele wijze kledingstukken. Je ontwerpt kleding op verzoek, maar ook naar eigen inzicht en brengt de gemaakte kleding op de markt om te verkopen. Je bent betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe producten.

  Contact: Rotterdam
 • Mode is helemaal jouw ding. Je wordt vrolijk van chique, moderne of opvallende outfits. En als allround medewerker mode/maatkleding maak je ze zelf.

  Jij voelt je helemaal in je element in een naaiatelier. Je maakt, repareert en verandert kleding. Vaak doe je dat onder begeleiding van of samen met een ervaren collega. Patroontekeningen lees je zonder enige moeite, de naaimachine is je beste vriend.

  Als junior productmanager fashion ben je de spil in de organisatie. Je houdt de trends in de gaten, weet wat je doelgroep wil dragen en hoe je ze enthousiast krijgt voor jullie collectie.

  Kleding, kleuren, stoffen: jij wordt er vrolijk van. En als junior stylist weet je trends te vertalen naar de nieuwste looks voor jouw doelgroep. Samen met de hoofdstylist bepaal jij de nieuwe collectie.

  Mode is je passie, je lust en je leven. Je weet precies wat in de mode is, je volgt de trends op de voet. Daar speel je op in. Als specialist houd je je bezig met alle onderdelen van kleding maken.

 • Den Bosch

  Koning Willem I college

  De verschillende studierichtingen

  De opleiding heeft als naam Fashion & Design. De officiële naam van de opleiding zoals die op het diploma staat is 'junior stylist'. Als junior stylist ben je trend- en kwaliteitsbewust en actief bezig met ontwikkelingen op modegebied. Je werkt nauwkeurig en systematisch bij het maken en controleren van de ontwerpschetsen, technische tekeningen, stylesheets en maatschema's.

 • Als productiecoördinator ben je de schakel tussen de werkzaamheden in Nederland en het buitenland. Je bent betrokken bij alle fasen van het productieproces. Je overlegt met ontwerpers over het ontwerp van nieuwe producten, je bent betrokken bij de inkoop van grondstoffen en accessoires, stelt kwaliteitseisen op, bewaakt de planning, zoekt naar nieuwe leveranciers en producenten. Je werkt samen met stylisten, medewerkers design, inkopers, kwaliteitsfunctionarissen en medewerkers van de marketing en verkoop.

  Als medewerker mode/maatkleding werk je in een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding of confectie zijn. Maatkleding is kleding die je speciaal voor een klant maakt. Confectie is kleding die in grote hoeveelheden wordt gemaakt. In alle gevallen werk je in het atelier; de afdeling waar de kleding in elkaar wordt gezet.
  Voor wat betreft het werkterrein kun je denken aan werken in: pompateliers, pompateliers van modewinkels, maatkledingbedrijven, kleding- en confectiebedrijven of gordijnenateliers.

  Als specialist mode/maatkleding (modetechniek) ben je werkzaam in het atelier van een confectie-, maatkleding- of kleding- reparatie/veranderbedrijf. Ook een reconditioneringsbedrijf behoort tot de mogelijkheden. Je geeft leiding aan medewerkers en draagt zorg voor een optimale productie van de afdeling volgens gestelde eisen aan de kwaliteit, kwantiteit en efficiency. Een specialist heeft de mogelijkheid door te groeien naar bedrijfsleider.

  Als medewerker design (modetechniek) werk je meestal in een confectiebedrijf: een bedrijf dat grote hoeveelheden kleding maakt en die verkoopt aan de groot- of detailhandel. Binnen zo'n bedrijf werk je op de CAD-afdeling of op de afdeling Design.

  Je bent maatkleermaker, coupeuse of modelleur. Bijvoorbeeld in de haute couture, bij een theater of een bedrijf dat confectiekleding of maatkleding repareert en aanpast.

 • Arnhem

  Rijn IJssel

  De verschillende studierichtingen

  Dit is een BOL-opleiding. De BOL-opleiding gaat uit van 60% van de tijd les op school en 40% in de praktijk (stage).
  Na je studie kun je werken in een kleding-, confectie- of een veranderatelier. Je doet patroontechnisch en naaitechnisch werk voor kledingsamples (confectieateliers). Of je repareert en verandert kleding aan de hand van een werkopdracht in veranderateliers.

  Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% van de tijd les krijgt en 40% in de praktijk bezig bent. Je doet stages bij ateliers en ontwerpers.
  Na je studie kun je werken bij naaiateliers, zelfstandige ontwerpers, modellenateliers, confectiebedrijven en andere modebedrijven. Je helpt bij het uitvoeren of ontwikkelen van collecties. Je bent bezig met patronen en maakt proefmodellen of moodboards en stylesheets.

  Contact: Thorbeckestraat 6
  6828 TV
  Arnhem
  T. 026 - 3129400