Werken in de modebranche
Wist je dat de Nederlandse modebranche jaarlijks ongeveer een omzet heeft van €10 miljard? Dit geeft aan dat de branche behoorlijk groot is. Het is een sterke, dynamische en erg belangrijke branche die internationaal gericht is. Wie een baan in de mode ambieert, kan veel verschillende kanten op. Je kunt kleding ontwerpen en/of maken; vrouwen- en mannenmode, kleding voor kinderen of baby’s maar ook werkkleding (bedrijfskleding) en accessoires behoren tot de modecategorie. De mogelijkheden binnen de modebranche zijn enorm. De branche biedt kansen voor zowel vrouwen als mannen. Lijkt het jou wat om in deze dynamische branche aan de slag te gaan? Kijk dan snel naar de opleidingen en beroepen op deze website.

Beroepen in de modebranche
-
CAD-stylist
Samen met de medewerker styling werk je mee aan de modecollectie van jouw bedrijf. Met de aangeboden informatie maak je met de computer het patroon en controleer je of alle patroondelen correct en volledig zijn. Je vult de technische tekening aan met detailtekeningen en naadsymbolen, zodat het productiebedrijf weet hoe jij de verwerking van het patroon bedoeld hebt en vult de stylesheet aan met de maten van het patroon en het stofverbruik.
CAD-stylist worden? Check deze opleidingen:
-
Commercieel medewerker productie
Als commercieel medewerker productie werk je meestal in een bedrijf dat kleding in het buitenland laat maken/produceren. Het ontwerpen van de kleding wordt door het bedrijf in Nederland gedaan. Jij bent de schakel tussen de werkzaamheden in Nederland en in het buitenland. Jij zorgt voor eenduidige en heldere informatieoverdracht tussen producent en bedrijf. Je beoordeelt of het collectieplan commercieel en technisch past binnen het bedrijfsplan. Je koopt grondstoffen die nodig zijn voor de productie en beoordeelt de binnengekomen monsters.
Commercieel medewerker productie worden? Check deze opleidingen:
-
Junior fashion manager
Een junior fashion manager is een echte regelaar, moet goed kunnen organiseren en plannen, problemen snel en goed kunnen oplossen en vaak onder tijdsdruk kunnen werken. Hij houdt te allen tijden rekening met het modeconcept en de bijbehorende kwaliteitseisen. De vele contacten met het buitenland maken het noodzakelijk dat hij kennis heeft van een moderne vreemde taal om met het productieland te communiceren.
Junior fashion manager worden? Check deze opleidingen:
-
Medewerker styling
Als medewerker styling werk je samen met de stylist en werk je de nieuwe collectie uit. Je hebt als belangrijke taak om het modebeeld van jouw bedrijf te bepalen. Daarna leg je vast welke kleuren, stoffen en fournituren zijn uitgekozen om de nieuwe collectie mee te maken. Je werkt elke ontwerpschets uit in een technische tekening - met de hand of met de computer – en vult alle informatie die nodig is om het ontwerp te kunnen maken in op de Engelstalige stylesheet. Dit is het blad waarop staat hoe het ontwerp er technisch uit gaat zien: welke stof, welke knopen, de afmetingen, wel of niet gevoerd enz.
Medewerker styling worden? Check deze opleidingen:
-
Verkoop- specialist mode
Als verkoopspecialist mode ben je werkzaam in de mode detailhandel. Je verkoopt mode producten, je geeft klanten advies en verleent service. Je zorgt dat de winkel er aantrekkelijk uitziet. Je neemt beslissingen over de samenstelling, presentatie en promotie van het assortiment.
Verkoop- specialist mode worden? Check deze opleidingen: