“Een carrière in de mode, interieur, tapijt of textiel”


[rotatingtweets screen_name='watmaakjijervan' exclude_replies='TRUE' links_in_new_window='TRUE' no_show_count='TRUE' no_show_screen_name='TRUE' show_meta_screen_name=0 show_meta_via=0]

Werken in de interieurbranche

Heel simpel gesteld houdt de interieurbranche zich bezig met de aankleding van gebouwen. Dat kan een woonhuis zijn, maar óók een ziekenhuis, school, kantoor of theater. In al die gebouwen bepalen uiteindelijk zaken als meubels, tapijt en woningtextiel de stijl en sfeer. Uitdagende jobs zijn er genoeg: van interieurontwerper tot het werken in een gordijnatelier. Woningtextiel heeft veel gezichten Allereerst gordijnen en vouwgordijnen in allerlei variaties. Maar denk ook aan bed- en badtextiel en bijvoorbeeld lampenkappen. Dat moet allemaal gemaakt worden door handige mensen, met gevoel voor textiel en/of techniek. Mensen die graag creatief bezig zijn en het leuk vinden om met hun handen te werken. Zo biedt bijvoorbeeld een gordijnatelier heel afwisselend werk en collega’s van alle leeftijden. Je bent een teamplayer, maar werkt veelal zelfstandig. De branche biedt kansen voor zowel vrouwen als mannen. Lijkt het jou wat om in deze veelzijdige branche aan de slag te gaan? Kijk dan snel naar de opleidingen en beroepen op deze website.


Even laden..

Opleidingen in de interieurbranche

 • Deventer

  Jan des Bouvrie Academie - Saxion Next

  De verschillende studierichtingen

  De opleiding Interior Design & Styling (Jan des Bouvrie Academie) is ontwikkeld in samenwerking met de ontwerpstudio van Jan des Bouvrie. Met deze opleiding speel je een belangrijke rol bij projecten over inrichting en herinrichting, maar ook bij verbouw en renovatie. De opleiding heeft een goede balans tussen creativiteit en inhoud & praktijk en theorie. Het sluit aan bij het imago van de interieurvormgever, doordacht en tegelijk creatief.

 • Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werk je technisch, creatief en ambachtelijk. Je werkt op aanwijzing van je leidinggevende met verschillende gereedschappen, machines en materialen.

  Als allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer maak je grote objecten van hout en ander materiaal. Je werkt bij een specialistisch bedrijf in de interieurbouw, standbouw, decorbouw, scheepsbouw, meubelindustrie, keukenbouw, antiekrestauratie of jachtbouw.

  Ruimtelijk vormgever is een creatieve mbo-opleiding op niveau 4 waarin ontwerpen en vormgeven centraal staan. Je leert hoe je binnenruimtes, beursstands, winkelinterieurs en bedrijf- en productpresentaties ontwerpt en inricht. Ook leer je om decoraties te maken om een ruimte in een bepaalde sfeer aan te kleden.

  Contact: ROC Ter AA
  Keizerin Marialaan 2
  5702 NR Helmond

  Postadres:
  Postbus 490
  5700 AL Helmond

  T. 0492 – 50 79 00

  e-mail: info@roc-teraa.nl
  www.roc-teraa.nl
 • Amsterdam

  Academie Artemis

  De verschillende studierichtingen

  Zit styling in je genen? Dan voel je je zeker aangesproken tot de 4 jarige voltijdopleiding Allround Styling van Academie Artemis, hogeschool voor styling. Deze opleiding is zeer praktijkgericht en leidt je op tot allround stylist. Zowel modestyling, interieurstyling als mediastyling worden uitvoerig belicht. Na afloop van de opleiding ben je volledig toegerust voor een succesvolle carrière in de dynamische wereld van styling. Je bent gespecialiseerd in het visualiseren van trends en prognoses en conceptontwikkeling voor de praktijk. Ook winkelpresentaties en fotoreportages zijn aspecten van het vak waarmee je kennis maakt.

  De deeltijdopleiding Interieurstyling leidt je op tot stylist voor de interieurbranche. Als interieurstylist ben je expert in het ontwikkelen van interieurconcepten, gebaseerd op trendanalyse en trendonderzoek.

 • Utrecht

  Nimeto Utrecht

  De verschillende studierichtingen
  1 2

  Voel jij je thuis in de wereld van interieur, design, (mode)styling en vormgeving? Volg je de laatste trends en ben je creatief? Wil jij de styling doen voor een merk, een festival, woonhuis, winkel of kantoor? Of ontwerpen maken voor winkeletalages, beurzen of corporate identity? Dan past de opleiding Styling, Interieur en Vormgeving bij jo

  Vind je het leuk om producten op een zo mooi mogelijke manier te presenteren in etalages en winkels en op evenementen? Wil je voor verschillende opdrachtgevers sfeervolle decoraties verzorgen? Heb je een talent voor styling, ben je een echte doener en ben je graag creatief bezig? Dan is de opleiding Styling en Presentatie iets voor jou!

  Vind je het leuk om auto's te beletteren, reclameborden te maken en etalages van teksten te voorzien? Heb je naast een gevoel voor techniek een flinke dosis creativiteit? Dan is de opleiding (Allround) Signmaker het helemaal voor jou!

 • Zeist

  Modint Academy

  De verschillende studierichtingen

  Modint Academy kan scholings-/opleidingsactiviteiten op maat voor bedrijven organiseren. Opleidingsadvies wordt omgezet in een concrete oplossing voor het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een maatwerktraining, mbo-opleiding, een coachingstraject, hulp bij het maken van een (bedrijfs)opleidingsplan, begeleiden/uitvoeren van een evc/evp-traject of een workshop. Ook middels e-learning kan kennisontwikkeling en borging gedaan worden.

  Contact: Postbus 762
  3700 AT Zeist
  088-8100 925
 • Je werkt in de interieurbouw, in een werkplaats of op de plek waar het interieur moet komen, zoals winkels, hotels, zorgcentra of bij mensen thuis. Je werkt dan een ontwerp uit, vaak met plaatmateriaal van hout of kunststof.

  Je werkt in de interieurbouw, in een werkplaats of op de plek waar het interieur moet komen, zoals winkels, hotels, zorgcentra of bij mensen thuis. Je werkt dan een ontwerp uit, vaak met plaatmateriaal van hout of kunststof.

  Je werkt in de woninginrichting. Je adviseert je klanten over kleuren, materialen, meubels, enzovoort. Je houdt je bezig met de inkoop en de verkoop. Je doet voorcalculaties en berekent kostprijzen.

  Jij bent een echte ambachtsman. Je werkt in de interieurbouw / meubelindustrie, waar je vaak unieke werkstukken maakt in de werkplaats en plaatst op de plek waar het interieur moet komen, zoals winkels, hotels, kantoorgebouwen of bij mensen thuis.

  Jij bent een echte ambachtsman. Je werkt in de meubelindustrie, waar je vaak series van een product maakt. Of je bent aan de slag in de interieurbouw, in een werkplaats of op de plek waar het interieur moet komen, zoals winkels of bijvoorbeeld hotels.

  Je werkt in de (scheeps) interieurbouw of meubelindustrie. Daar geef je leiding aan je collega’s, maar steek je zelf ook de handen uit de mouwen!

  Je werkt op de werkvoorbereiding van een middelgroot bedrijf (15 tot 50 medewerkers) in de meubelindustrie of de scheepsinterieurbouw. Daar zorg je dat je collega's hun werk goed kunnen doen. Je zoekt uit wat er voor een opdracht nodig is.

 • Zutphen

  Aventus

  De verschillende studierichtingen

  Gek op inrichten van je woon- of slaapkamer? Of die van je vriend of vriendin? Loop je over van creatieve ideeën en volg je je eigen weg? Voel je daarnaast goed aan wat mensen willen en leg je jouw ideeën goed aan ze uit? Als je dan ook nog eens netjes werkt, hoor jij helemaal thuis in de wereld van interieur. Start dan met de opleiding Interieuradviseur van Aventus.

  Contact:
  Stationsplein - Zutphen
 • Boxtel

  Sint Lucas

  De verschillende studierichtingen

  Naast specialistische vormgevers is er steeds meer behoefte aan allround vormgevers die 3-dimensionale met 2-dimensionale vormgeving kunnen combineren. Je leert in deze opleiding totaalconcepten ontwikkelen, die je vertaalt naar verschillende middelen zoals interieurs, producten, animatie, exposities, stands, huisstijlen en bijvoorbeeld reclamecampagnes.

 • Zwolle

  Deltion college

  De verschillende studierichtingen

  Woninginrichting & Design is hot. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid magazines en tv-programma’s over deze branche. Mensen zijn bewuster bezig met de aanschaf van hun meubels en de inrichting van hun huis en willen vaak advies op maat. De branche maakt vaak de onderverdeling in woningstoffering, meubelstoffering en woonvormgeving, denk aan styling/advisering/ontwerp/verkoop.

  In de meubel- en timmerindustrie is men voortdurend op zoek naar mensen die alles weten over nieuwe technieken en voor wie werken met de computer of computergestuurde instrumenten gesneden koek is. De meubel- en timmerindustrie is namelijk al lang niet meer een kwestie van alleen maar handwerk.

 • Digitale opleiding gordijnatelier

  VNGA

  De verschillende studierichtingen

  Deze opleiding gordijnen maken van de VNGA is geschikt voor werknemers van zowel kleine als grote ateliers. De opleiding is modulair opgebouwd. Elke module beslaat een onderdeel van het maken van gordijnen. Het lesmateriaal is zelfsturend en via internet bereikbaar. Meer dan 30 filmpjes en ruim 100 foto’s laten de vakspecifieke handelingen en processen op een duidelijke manier zien. Je kan leren wanneer het jou uitkomt! Het praktijkgedeelte wordt aangeleerd onder begeleiding van een praktijkbegeleider op de werkvloer.

 • Amsterdam/Rotterdam

  HMC mbo vakschool

  De verschillende studierichtingen
  1 2

  Tijdens de opleiding Interieuradviseur leer je alles over het geven van een totaaladvies voor de inrichting van diverse ruimtes in woningen, kantoren, winkels of restaurants. Je doet veel ervaring op met materialen, meubels en woonaccessoires, geïnspireerd op de nieuwste trends.
  Ook leer je hoe je creativiteit kan vormgeven in een ontwerp dat je tekent met de hand en de computer.

  Tijdens de opleiding Allround woningstoffeerder leer je alle specialistische legtechnieken van vloerbedekkingsoorten op vloeren en trappen en plaatsingstechnieken voor raambekleding en zonwering. Ook het opmeten van de ruimten en de hoeveelheid te gebruiken materialen is een onderdeel van de opleiding.

  Tijdens de opleiding Verkoopadviseur wonen leer je hoe je een goed verkoopgesprek voert zodat je klanten van een goed advies kan voorzien. Hiervoor krijg je uitgebreide productkennis en verkooptechnieken. Je leert ook hoe de voorraad in een winkel is opgebouwd, en hoe je die kunt controleren en beheren. Je onderhandelt met de klant en handelt aanvullende dienstverlening administratief af, stelt verkooporders op en handelt deze ook zelfstandig af.

 • Tilburg

  De Rooi Pannen / MBO Vormgeving

  De verschillende studierichtingen

  De afdeling Vormgeving leidt enthousiaste, creatieve jongeren op tot veelzijdige vakmensen in de reclame-, presentatie- en communicatiebranche. Deze ‘sfeermakers van de samenleving’ zorgen voor een wereld vol kleur, vorm en licht. Voor veel ondernemingen is de visuele presentatie van hun bedrijf en hun producten een onmisbaar middel om zich te onderscheiden van andere bedrijven.

  De afdeling Vormgeving leidt enthousiaste, creatieve jongeren op tot veelzijdige vakmensen in de reclame-, presentatie- en communicatiebranche. Deze ‘sfeermakers van de samenleving’ zorgen voor een wereld vol kleur, vorm en licht. Voor veel ondernemingen is de visuele presentatie van hun bedrijf en hun producten een onmisbaar middel om zich te onderscheiden van andere bedrijven.

 • Zwolle

  Cibap Vakschool voor Verbeelding

  De verschillende studierichtingen
  1 2

  Kijk om je heen, signing het is overal! Bewegwijzering, luifels van winkels, raambestickering op bedrijfspanden en autobestickering. Maar de kunst is om signing te ontwerpen die opvalt en niet over het hoofd wordt gezien. Let op lettergrootte, kleur, constructie en locatie. Hoe beïnvloeden deze factoren elkaar. Tijdens je opleiding sign duik jij erin. Hoe valt ‘jouw’ reclame op?

  Teken en schilder je graag en wil je daar nog beter in worden door het leren van allerlei schildertechnieken? Lijkt het jou leuk om oude wandschilderingen te restaureren? Houd je ervan om met je handen te werken en bezig te zijn met verf, kleur en decoreren? Dan is deze opleiding iets voor jou!

  Ben jij graag bezig met vormgeven en inrichten? Krijg je gelijk ideeën als je een lege ruimte binnenkomt, hoe je deze zou kunnen inrichten en/of stylen? Vind je het leuk om materialen en kleuren goed op elkaar af te stemmen tot een mooi ontwerp of presentatie? Wil jij graag jouw creatieve talent op het gebied van inrichting en styling ontwikkelen en verder inzetten? Dan is deze opleiding iets voor jou!